###GOOGLE_MAPS_JS###

Scurt Istoric

Bazele parohiei ortodoxe române din Tübingen au fost puse în preajma sărbătorii Sfântului Gheorghe din anul 1996. Acest demers a căutat să ofere românilor din zona Tübingen, Reutlingen şi împrejurimi posibilitatea de se regăsi cu Dumnezeu, cu sine, cu semenii lor şi de se împărtăşii din puterea ce ni-o dă harul Sfintei Liturghii. Ceea ce la vremea respectivă reprezenta un deziderat, astăzi cu ajutorul bunului Dumnezeu şi prin mijlocirea oamenilor toate acestea sunt realităţi.

Iată succint parcursul devenirii noastre, într-o prezentare cronologică:

• 28.04.1996 – s-a întrunit la Hechingen adunarea constitutivă şi s-au semnat toate actele de înfiinţare a parohiei, urmând apoi înscrierea ei la tribunalul din Tübingen

5.05.1996 – a reprezentat începutul slujbelor religioase, la Tübingen în biserica oferită cu generozitate de comunitatea evanghelică Eberhardskirche. Deschiderea şi amabilitatea domnilor pastori Hauger, Wassmann şi Knoch a d-lui consilier Blank precum şi a medierii d-lui Ioan Nicolae Şerbănescu, vicepreşedinte al Parohiei Sf. Ghoerghe, între anii 1996-1999, au fost factori determinanţi pentru acest nou început.

25.12.1996 – a avut loc prima sărbătorire a Crăciunului în cadrul nou înfiinţatei comunităţi. După Sfânta Liturghie s-a organizat o masă românească în sala de festivităţi a comunităţii gazdă, Eberhardskirche.

12.01.1997 – comunitatea evanghelică Eberhardskirche a organizat o prezentare cu diapozitive a mănăstirilor din România, în prezenţa Î.P.S. Dr. Mitropolit Serafim Joantă, …

25.05.1997 – a avut loc instalarea oficială ca preot paroh, a Pr. Florian Duţă, de către Î.P.S. Dr. Mitropolit Serafim Joantă

5.- 6.12.1999 – cu binecuvântarea Î.P.S. Dr. Mitropolit Serafim Joantă, parohia Sf. Gheroghe din Tübingen a fost gazda adunării de constituire a Ligii Tineretului Ortodox din diapora.

1999 – pe tot parcursul acestui an demersurile de căutare a unui locaş propriu s-au intensificat, începând să se concretizeze. Preotul paroh Florian Duţă, D-l Alexandru Scarlat , vicepreşedinte al parohiei (din 1999) împreună cu ceilalţi membrii ai Consiliului Parohial şi cu ceilalţi credincioşi au depus toate eforturi în acest sens. Auzind – prin intermediul pastorului Wassmann – de exixtenţa unei capele neutilizate din incinta fostului spital militar francez, toate eforturile s-au concentrat în această direcţie. Capela aparţine land-ului şi era dată în chirie Bisericii Catolice. În urma discuţiilor cu Pr. Steiger, responsabil pentru această parohie, se reuşeşte obţinerea bisericii în folosinţă exclusivă pentru comunitatea noastră.

28.01.2001 – sa săvârşit prima slujbă în noua biserică, din Drosselweg 10, 72076 Tübingen

17.02.2002Î.P.S. Dr. Mitropolit Serafim Joantă a oficiat slujba de sfinţire a iconostasului, în prezenţa, a domnului Laurenţiu Tănase, Ministru Secretar de Stat din cadrul Ministerului Culturii şi Cultelor, a viceprimarului oraşului Tübingen, a preoţilor şi credincioşilor din parohiile Stuutgart şi Schwäbisch Gmund, a unui număr mare de credincioşi din Tübingen, Reutlingen şi împrejurimi, a postului naţional de televiziune TVR 1, a televiziunii şi presei locale. Acest eveniment a reprezentat încununarea eforturilor de dotare a noii biserici. Iconostasul din lemn de fag este opera unui sculptor maramureşean Gheorghe Dunca. Dotarea bisericii cu iconostas a fost lucrarea lui Dumnezeu prin oameni. În acest sens trebuie remarcată implicarea în mod deosebit a D-lui Ioan Deaconu din Reutlingen şi a D-lui Ing. Vasile Popilean din Baia Mare, de la procurarea şi uscarea lemnului până la prelucrarea şi livrarea iconostasului.

vara anului 2003 – în urma unui pelerinaj la mănăstirile din ţară, preotul paroh Dr. Florian Duţă a reuşit să convingă pe renumiţii pictori „fraţii Moroşeni” să accepte pictarea icoanelor pentru iconostasul bisericii noastre.

25.12.2007 – de praznicul Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos, Pr. Nicolae Gilla a săvârşit prima slujbă la Tübingen.

8.01.2010 – Pr. Nicolae Gilla este numit de către Î.P.S. Dr. Mitropolit Serafim Joantă, ca preot paroh. Acest fapt a reprezentat un moment de revigorare a vieţii duhovniceşti a parohiei. Astfel Sfânta Liturghie a fost săvârşită mult mai frecvent, iar începând cu luna septembrie a anului 2008 aceasta se săvârşeşte in fiecare Duminică şi sărbătoare. Se săvârşesc de asemenea şi alte slujbe, precum Utrenia, Vecernia, Taina Sfântului Maslu o dată pe lună. Au fost organizate şi o serie de activităţi ce şi-au propus consolidarea relatiilor sociale dintre membrii parohiei noastre, cu ar fi vizite pastorale, perelinaje, excursii, serbări cămpeneşti etc. Toate acestea au dus la creşterea numărului de credincioşi şi la intesificarea vieţii spirituale a comunităţii. 

25.06.2008 – în urma demersurilor întreprinse în acest sens, parohia noastră devine membră cu drepturi depline a asociaţiei Arbeitsgemeinschaft Christlicher Kirchen (ACK.) Tübingen.

04.05.2008 – s-a organizat sărbătoarea hramului parohiei, cu participarea P.S. Părinte Episcop Sofian Braşoveanul, Episcop Vicar a Mitropoliei Ortodoxe Române a Germaniei, Europei centrale şi de Nord, a …

12.12.2008 – s-a organizat seara de colinde "Astă seară pe 'sfinţit" cu participarea unui grup coral format din studenţi ortodocşi români din Strasbourg.

26.04.2008 – s-a organizat sărbătoarea hramului parohiei, cu participarea Î.P.S. Dr. Mitropolit Serafim Joantă, al Mitropoliei Ortodoxe Române a Germaniei, Europei centrale şi de Nord, a …

3.10.2009 – un numeros grup de credincioşi ai parohiei noastre au vizitat una dintre cele mai vestite biserici rococo Wieskirche (din 1983 în patrimoniul UNESCO), mănăstirea benedictină Ettal şi Castelul Linderhof.

05.12.2009 – s-a organizat o seară de colinde cu participarea unui grup coral din Episcopia Sălajului

30-31.01 2010 – cu binecuvântarea Î.P.S. Dr. Mitropolit Serafim Joantă şi cu participarea P.S. Episcop Sofian, parohia Sf. Gheroghe din Tübingen a organizat întâlnirea „ Comunitate şi Comuniune” a tinerilor din Mitropolia Germaniei (ATORG), întâlnire la care au participat peste 50 de tineri din toată Mitropolia.

• 25.04.2010 s-a organizat sărbătoarea hramului parohiei, cu participarea P.S. Părinte Episcop Macarie Drăgoi, Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române al Europei de Nord

• 26.04.2010 s-a organizat o Seară de Poezie. Poezie medievală românească, cu participarea P.S. Părinte Episcop Macarie Drăgoi, Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române al Europei de Nord

sus

Eveniment

Comitetul de femei - grupa „Bucătăresele Vesele” vă invită

Sâmbăta, 12.7.2014, 10:00 - 13:00

Sunt ce mănânc, sau mănânc cum sunt?

Alimentația sănătoasă - alternativa pentru o viață mai ușoară

Neuhaldenstr. 10, 72074 Tübingen-Lustnau în sala parohiei evanghelice

Vă așteptăm cu drag, cu rețete și cu surprize!

Actual

Următoarele Slujbe

 

Vineri, 11.07.2014

18:00 Taina Sf. Maslu

 

Duminică, 13.07.2014

8:45 Utrenia

10:00 Sf. Liturghie

 

Duminică, 20.07.2014

8:45 Utrenia

10:00 Sf. Liturghie

(†) Sf. Proroc Ilie

 

Duminică, 27.07.2014

8:45 Utrenia

10:00 Sf. Liturghie

 Detalii Program

 

Școala Românească

Vă așteptăm cu drag!

 

Sămbăta, 19.7.2014

9:30 - 12:00

Tema: Prăgătirea pentru vacanțe

 

 

Icoana Zilei / Sinaxar